Índex
El català normalitzat a través de sèries en català
Les sèries en català ajuden a la expansió lingüística de la nostra llengua a través d’obres audiovisuals que han aconseguit portar el català fora d’europa.
Segurament la majoria de vosaltres segueix alguna sèrie en català de televisió per internet. Són moltes les sèries de televisió que existeixen arreu del món, però què me’n dieu de les sèries en català del nostre país? Segurament no tenen l’altaveu mediàtic que tenen les series de la resta de la península, però això no fa que siguin més dolentes. Les fa més nostres. Són moltes les sèries en català que ens han acompanyat al llarg dels anys; Plats Bruts, Lo Cartanyà, Merlí…
Però en aquest article ens centrarem en les que segurament són les sèries en català d’humor més importants de la història de Catalunya.
En citarem un recull que, tot i la seva curta o llarga durada al món televisiu, ens han deixat molt bon record a tots els espectadors. I és molt complicat trobar una sola persona al nostre país que no hagi vist almenys un capítol d’alguns dels següents esmentats:
TRES ESTRELLES (1987-1989)
Va ser una sèrie de televisió de 13 capítols amb una durada de 25 minuts cada un. El nom de la sèrie fa referència a un hotel de luxe de la costa Brava on es duen a terme unes absurdes i divertides històries. Cada capítol està compost per dos o tres situacions protagonitzades per diferents clients de l’hotel, que s’acaben unificant en una gran fugida final conjunta.
LA MEMÒRIA DELS CARGOLS (1999)
Durant set-cents anys d’història la “Família Cargol” aixeca una Masia, conrea les terres, lluita en les nombroses guerres que des de sempre han assolat Catalunya, guanya diners, s’arruïna i arriba fins al tombant del mil·lenni i l’era d’internet amb esperances de seguir endavant.
Els temps canvien, el país va sofrint les conseqüències de les crisis econòmiques i polítiques, i la família Cargol, manté sempre la seva essència.
Cada episodi ofereix la possibilitat de reconèixer en els protagonistes uns trets característics: la gasiveria, la tossuderia, etc, que al llarg de la història s’aniran repetint. Són característiques que, d’una manera o d’una altra, segueixen vigents en la societat actual. La sèrie inclou en el seu fil dramàtic dades amb rigor històric sobre com es feien al llarg dels segles els actes més importants de la vida quotidiana: menjar, rentar-se, cuinar, fer l’amor, escalfar la casa, dormir, refredar els aliments, etc.
PLATS BRUTS: La sèrie en català que va canviar-ho tot (1999-2002)
Per començar podem parlar una mica de Plats Bruts , que és una de les millors sèries en català de la historia de la televisió de Catalunya. El Lopes, el David, la Carbonell i l’Emma, sempre tindrà un espai a la memòria de la majoria de teleespectadors de TV3. L’argument és molt bàsic: En Lopes i en David són dos amics que comparteixen pis a Barcelona. Són vells coneguts, i casualment es troben 15 anys després. En Lopes havia set el monitor del Cau d’en David. Quan es troben en la visita del pis de lloguer, decideixen compartir-lo perquè es necessiten mútuament per afrontar els seus respectius problemes.
Joel Joan interpreta a un jove que pertany a l’alta burgesia de Barcelona. Vol dedicar-se al món del teatre tot i la negativa dels seus pares. D’’altra banda, en Lope , l’altra personatge del pis, treballa a la ràdio a canvi d’un pobre sou. Durant la sèrie apareixen altres personatges que també tenen un paper molt important : La iaia, Stasky, la Carbonell ,en Pol, l’àvia d’en David, en Ramon i la Mercedes, entre altres. A Cada capítol es desenvolupa una història diferent, i és per aquest motiu que tot i que no siguis un espectador que la visualitzi amb freqüència, sempre pots enganxar-la des de qualsevol capítol. No hi ha una trama estricta definida.
DINAMITA (2000-2004)
Són episodis de 25 minuts aproximadament. Tots estan enllaçats entre si per una temàtica comuna, com per exemple, deixar de fumar, Els personatges rares vegades es repeteixen. La intenció dels seus creadors des dels inicis de la sèrie era la de fer veure als espectadors situacions de la vida quotidiana, al mateix moment que de fer reflexionar sobre el ritme que portava la societat actual.
PSICO EXPRESS (2001-2001)
Psico Express va ser una serie de televisió escrita per Dagoll Dagom i idealitzada per Eduard Cortés que explicava la vida en un gabinet psicològic on hi convivien laboralment un recull d’especialistes que responien les consultes dels seus clients. Els personatges que treballen a Psico Express també ténen els seus propis problemes i les seves crisis.
JET LAG (2001-2006)
Un grup d’amigues comparteixen un pis a La Rambla. Totes tres treballen com a hostesses de vol per a una companyia aèria i es passen el dia amunt i avall volant per tot el planeta. L’Esther és l’única que té una relació més o menys estable. L’Andreu és la seva parella i sovint s’està al pis.
La sèrie explica el món de cinc dones que ja han complert els trenta anys, des de la quotidianitat del seu dia a dia en una gran ciutat. Un retrat irònic i tendre de les dones i del seu món sentimental i íntim.
MAJORIA ABSOLUTA (2002-2004)
És una sèrie dirigida per Joaquim Oristrell entre el 2002 i el 2004 que explica les aventures d’una nombrosa família Catalana.
PORCA MISÈRIA (2004-2007): La sèrie en català que va omplir el buit que va deixar Plats Bruts
Una altra de les sèries de comèdia en català que han marcat un abans i un després a la televisió catalana és Porca Misèria.
Una serie que barreja el drama i la comèdia, i que paral·lelament explica els problemes d’un grup de persones adultes que viuen a Barcelona. Tracta temes com la infidelitat, els gelos o l’amor no correspost. Aquesta sèrie és per molts una obra mestra de TV3 , una sèrie en català brillant en el seu guió, i que va alternant la realitat i la ficció. Això fa que constantment l’espectador estigui en tensió i es deixa sorprendre.
Pel que fa als actors de la sèrie, compta amb noms de renom com per exemple Joel Joan, que interpreta al Pere Brunet o Anna Sahun que dona vida a la Laia Font.
L’objectiu d’aquesta era la d’oferir qualitat, parlant de temes de la vida en general i que fossin comuns per a molta gent. Gairebé tots els personatges tenen uns trenta anys.. Els personatges estàn relacionats entre ells a través vincles ben diferenciats, ja sigui per temes laborals o de família.
LO CARTANYÀ: “L’home casat ha de tenir la collita lliure” (2005-2007)
Lo Cartanyà va ser una serie de televisió emesa per TV3 que narrava les aventures del Vicenç Cartanyà i la seva família i amics. La trama es situa poble perdut de la provincia de Lleida. Els principals personatges de Lo Cartanyà tenen un accent molt concret. Els llocs on es desenvolupa la història son: en un bar, la barberia, la casa d’en Cartanyà i la redacció de la Televisió Local. El personatge principal és Vicent Cartanyà, personatge central d’aquesta sèrie a la qual li dóna nom. És una persona molt orgullosa, prepotent, amb molt mala llet, i que contínuament busca captar l’atenció de la Tilda, una dona de la qual està perdudament enamorat.
VINAGRE (2008)
Vinagre va ser un programa de comèdia presentat i protagonitzat per Bruno Oro i Clara Segura. Consisteix en un seguit d’esquetxos d’humor on hi surten parelles de personatges. Una peculiaritat que té és que la tècnica de gravació és en format documental. A vegades els protagonistes miren directament a càmera i es dirigeixen als telespectadors.
LA SAGRADA FAMÍLIA (2010-2011)
Es va emetre entre el 2010 i el 2011, i narrava els problemes familiars d’una família que estava guiada per una mediadora, tot i que ella evitava que s’arribés als tribunals. És incapaç de resoldre la majoria dels problemes.
KUBALA MORENO I MANCHÓN (2012-2014)
Kubala, Moreno i Manchón va ser una sèrie de televisió de TV3 que girava al voltant de les investigacions d’uns detectius privats que intentaven resoldre assassinats, robatoris, desaparicions… A més a més, sovint els casos es relacionaven amb la seva vida quotidiana.
LES COSES GRANS (2013-2015)
Les coses grans va ser una sèrie que girava entorn d’una parella, dos productors audiovisuals i una psicòloga, que vivien situacions de la vida quotidiana que, de forma irònica, arriben a ser grans problemes existencials.
EL CRAC (2014)
És una sèrie catalana que està escrita i dirigida així com protagonitzada per l’actor Joel Joan. En Joel Joan vol aconseguir el rol d’en Moragues en una pel·lícula dirigida per Miki Esparbé , però es troba amb una ferme competència per fer-se amb el paper. Concretament la del seu millor amic , En Roger coma . En Joel Joan farà tot el possible per aconseguir el paper de Moragues.
MERLÍ (2015-2018)
El professor de Filosofia de l’institut Guimerà , tria un seguit d’alumnes de segon de Batxillerat amb la finalitat de convertir-los en els peripatètics del segle XXI com si es tractés del mateix aristòtil. Merlí ensenya als alumnes a qüestionar les coses i a reflexionar. Però, pel seu caràcter irònic i irritant, desperta enemistats a l’institut, perquè no tots els professors estan disposats a aguantar les seves manies. Ni tampoc el seu fill, l’alumne més difícil que ha tingut mai i amb el qual intenta millorar la seva relació.
BENVINGUTS A LA FAMILIA (2018-2019)
És una sèrie d’humor negre català que es va estrenar al Gener de 2018 i que narra les històries de la familia de l’Àngela. Tot comença quan un dia al tornar del treball , oficials del banc es presenten a casa seva i li comuniquen que li han d’embargar el pis. L’Angela anirà a viure a casa del seu pare amb el que fa 10 anys que no té contacte.
Aquesta sèrie ha acabat essentun èxit, ja que va esdevenir una comèdia diferent i amb molta personalitat. Part del seu èxit també va ser degut gràcies a la participació de cares tant conegudes com la de Melani Olivares. Gràcies a això, TV3 va renovar-la, i Netflix es va fer amb els seus drets amb la finalitat d’estendre-la per tot el món a través de la seva plataforma.
Us heu quedat amb ganes de més?
Totes elles tenen en comú que tracten escenes de la vida quotidiana i que els seus personatges son perfectament reconeixibles i identificables amb la gent del nostre entorn. Això genera una gran fidelització de l’audiència, ja que aquesta, en part s’hi veu reflexada. Sempre tractat desde el punt de vista de l’humor.
Les havíeu vist totes? No? Doncs ja teniu feina els propers dies. L’únic que us podem dir és que com les sèries de casa no n’hi ha cap!